חיפוש אנשים או ליתר דיוק מועמדים ברשת ובמאגרי מידע היא מיומנות שצריך ללמוד ולתרגל. התוצאה האולטימטיבית מבחינת המחפש היא למצוא את האחד והיחיד אשר יתאים בדיוק מכול הבחינות (מזכיר לכם משהו?), אבל יש כול כך הרבה אנשים ואיך נמצא רק אותו?
ניתן להמשיל את זה למציאת מחט בערמה של שחת או דג זהב באוקיאנוס הגדול. עם המשל השני ניתן להמשיך ולנסות ולהסביר את עקרונות החיפוש הבוליאני. איך נמצא את דג הזהב מבין מיליוני הדגים בים? כדי להגדיל את הסיכויים צריך לפרוש רשת כמה שיותר גדולה – כמה שהרשת גדולה יותר, נתפוס יותר דגים והסיכוי שאחד מהם הוא דג הזהב עולה. לזה קוראים הרחבת החיפוש. עכשיו לאחר שתפשנו אינספור דגים ברשת – איך נסנן ונמצא מבניהם את דג הזהב? לפעולת הסינון קוראים צמצום החיפוש.
חיפוש טוב מתחיל בהרחבה גדולה – כדי להגיע למספר הרב ביותר של מועמדים, ומסתיים בצמצום – כדי להישאר רק עם מספר נמוך של המועמדים המתאימים ביותר.
את עקרונות ההרחבה והצמצום נפרט פה בהמשך.
מאחר והמגייס רוצה להגיע למספר מועט של תוצאות כדי שיוכל לסרוק אותן – טעות נפוצה היא לזרוק רשת קטנה מידי למים, כלומר חיפוש צר מההתחלה, וכך לא מגיעים למספר רב (מפקששים) של מועמדים טובים ובהכרח התוצאות מאכזבות או חלקיות מאוד. בעצם מה שאנחנו עושים זה מראש לוותר על מספר גדול של מועמדים טובים ומתאימים כי הם מראש לא נכנסו להגדרות החיפוש.
מנועי חיפוש
חיפוש במנועי חיפוש הוא מבוסס טקסט, כלומר הוא פשוט מחפש את המילים שכתבנו בחיפוש. לכן יש חשיבות רבה לא רק למה שנכתוב בחיפוש, אלא גם לאייך שנכתוב את זה. אחת הטכניקות הבסיסיות היא החיפוש הבוליאנית. טכניקה זאת משפרת מאוד את תוצאות החיפוש ע"י הרכבת מחרוזת חיפוש (Search String) אשר פשוט שומר על עקרונות חשובים של איך לכתוב את מה שאנחנו מחפשים בחלון החיפוש ולקבל את התוצאות הרלוונטיות ביותר. אנחנו צריכים להשתמש במושגים של : AND (גם), OR (או), NOT(לא) ועוד כמה מפעילים פשוטים. את שלושת הפרמטרים האלו תמיד צריך לכתוב באותיות גדולות כדי שמנוע החיפוש יתייחס אליהם כמפעילים. העקרונות דומים מאוד לעקרונות הפשוטים של סדר פעולות וסוגריים באלגברה, אבל לא צריך להיבהל מזה כמובן. יש שוני מסוים בין המנועים (אתרים) השונים שנעמוד עליהם בהמשך, אבל העקרונות הבסיסיים זהים.
יסודות חיפוש בוליאניים
בהתבסס על התאוריה המתמטית של ג'ורג ' בולה שבו כל המשתנים הם ' true ' או ' false ', חיפוש בוליאני ב-Google הוא אחד הכלים או המקור הטוב ביותר עבור מגייסים. ההגדרה של חיפוש בוליאני היא שזהו סוג של חיפוש המאפשר למשתמשים לשלב מילות מפתח עם אופרטורים כגון AND, NOT ו-OR כדי לייצר תוצאות רלוונטיות יותר.
שימו לב! את האופרטורים כותבים באנגלית ותמיד קפיטל, כלומר אותיות גדולות.
להלן האופרטורים הבסיסיים עבור מחרוזות חיפוש בוליאניות עבור מגייסים:
AND
כאשר ברצונך לכלול שני קריטריונים (או יותר) בחיפוש שלך, האופרטור AND מצמצם את החיפוש. לדוגמה, מחרוזת חיפוש בוליאנית עבור גיוס מפתחים אנדרואיד צריך לכלול מפתח ANDאנדרואיד. כותבים את זה כך:
AND (developer, android) או לחילופין developer AND android
AND כול הפרמטרים שמשני צידי ה AND צריכים להתקיים בו זמנית.
פעולה זו תפיק רק תוצאות הכוללות את שתי מילות החיפוש גם יחד. אם לא נכתוב את ה- AND בין שתי המילים תוצאות החיפוש יכילו גם את כול התוצאות שבהן מופיע רק אחד הביטויים לבדו. AND היא פעולה מצמצמת חיפוש מאחר ומאפשרת להוסיף מספר דרישות בו זמנית אשר כולן צריכות להתקיים ולכן ממקדת את החיפוש.
Figure 2 A AND B
OR
האופרטור OR, מצד שני, מאפשר לנו להרחיב את תוצאות החיפוש הבוליאניים שלנו. כלומר מספיק שאחד מהתנאים מתקיים. כמו "בנק או מימון או פיננסי" או לחילופין כאשר יש דרישה שמישהו צריך להכיר אחת משלוש שפות למשל. OR היא פעולה מרחיבה של החיפוש וגורמת לו להיפתח ליותר אפשרויות.
כותבים את זה כך:
OR(java, javaScript) או לחילופין Java OR JavaScript
Figure 3 A OR B
OR – מספיק שפרמטר אחד מאלו שכתובים אחרי ה- OR יתמלא
NOT
האופרטור NOT כולל מונחים לא רצויים. למשל לרוב יופיע מנהל פרויקטים ומנתח מערכות יחד. אבל אם אנחנו רוצים לחפש מנתח מערכות בלבד ולהימנע מכול האחרים נכתוב:
System Analyst NOT Data Analyst
אם מחפשים ב-Google – במקום NOT אפשר גם להשתמש בסימן – (מינוס) ואחריו מונח בלתי רצוי מבלי להשאיר רווח אחרי סימן המינוס:
System Analyst -Data Analyst
NOT היא פעולה מצמצמת חיפוש מאחר והיא מנקה תוצאות לא רלוונטיות.
Figure 4 A NOT B
סוגריים ()
באפשרותך להשתמש בסוגריים () כדי לקבץ מחרוזות חיפוש מרובות ולקבוע את סדרי העדיפויות שלך. זה יהיה שימושי, כמו רוב החיפושים המועמדים הם מורכבים ולשלב מילות מפתח שונות. לדוגמה, מציין כי ידע Java הוא חובה עבור מפתחים או מעצבים נכתוב כך:
(designer OR developer) Java AND
אבל בחיפוש שאנחנו רוצים: ידע Java חשוב רק עבור המפתחים שאנחנו מחפשים, או המעצבים, נכתוב כך:
Designer OR (developer AND Java)
Figure 5 (A OR B) AND C
גרשיים ""
אם ברצונך שגוגל תשקול את הביטוי שאתה מחפש כביטוי מלא, עליך לשים אותו בגרשיים. לדוגמה, השארת רווח ריק בין ' לקוח ' ו'שירות ' התוצאה תספק דפים המכילים את שתי המילים ' לקוח ' ו'שירות ', אך לא בהכרח יחד. עליך להקליד "שירות לקוחות" כדי לקבל תוצאות רלוונטיות יותר. במילים פשוטות יותר: אם מילה אחת – אין צורך בגרשיים, אם מדובר במושג המורכב ממספר מילים – הכנסתו בגרשיים תגרום למנוע החיפוש לחפש את המושג כפי שהוא כתוב בתוך הגרשיים ולא לחפש מילים בודדות.
רשימת אופרטורי חיפוש בוליאניים:
שרשרת חיפוש בוליאנית Search String
שרשרת חיפוש היא אוסף של כול המושגים אשר אנחנו רוצים לכלול בחיפוש שלנו המחוברים על פי העקרונות הבוליאניים כדי שמנוע החיפוש יבצע את החיפוש על פי רצון הכותב. כול שינוי וכול פרט יכול לתת תוצאות שונות של החיפוש מאחר וזה מתבטא בהוראות ביצוע שונות למנוע החיפוש.
שרשרת החיפוש הקלאסית תהיה מורכבת מארבעה חלקים עיקריים:
Seniority – Title – Skills – Location
לחיפוש חלקי ניתן להשמיט את החלק הראשון והאחרון. לחיפוש טוב יש להשתמש בכול ארבעת החלקים ולהרחיב בעיקר את החלק השני והשלישי כדי להגיע לתוצאות ממוקדות יותר.
וותק, רמה מקצועית, תפקיד – סניוריטי – Seniority
הקבוצה הראשונה היא לכאורה הפשוטה ביותר. כאשר מחפשים פרופילים של אנשים אחד הפרטים החשובים שצריך לציין במחרוזת החיפוש הוא הסניוריטי (וותק או רמה מקצועית), אחרת מקבלים הרבה תוצאות לא רלוונטיות. בדרך כלל נשתמש רק באחד מארבעת המושגים הבאים:
Junior, Senior, Team Leader, Manager.
אם אנחנו רוצים לחפש Senior אבל לא מעוניינים לקבל בתוצאות דברים אחרים אשר גם עונים להגדרה הזאת – נצטרך לכתוב למשל:
Senior NOT Team Leader NOT Manager
הנה רשימה מלאה יותר של אפשרויות סניוריטי:
Unpaid, Training, Entry-level, Junior, Senior, Team Leader, Intermediate level, experienced-level, Expert, Ninja, Manager, Director, Vice President (VP), Chief X Officer (CxO), Partner, Owner, In transition, Freelancer, Consultant, Part – Time, President, Vice President, Chief Informational Officer (CIO), Chief Financial Officer (CFO), Chief Operational Officer (COO) and Chief Executive Officer (CEO).
תפקיד – Title
כתוב בדרך כלל בכותרת המשרה, אבל לכול תפקיד יכולות להיות הגדרות רבות ושונות וכול אחד יכול לכתוב את ה- title בצורה שונה. לכן פה חשוב לבחור מספר אפשרויות אשר נראות רלוונטיות ביותר. גם גוגל וגם לינקדאין מכירים את המושג title וזה אומר להם לחפש את המושג שבא אחר הנקודתיים בכותרת בלבד. כותבים את המילה title באותיות קטנות וללא רווח נקודתיים וללא רווח את המושג. לדוגמה הגדרות תפקיד שונות של מפתח BI:
Business Intelligence Analyst; Business Intelligence Manager; Commercial Intelligence Manager; Competitive Intelligence Analyst; Consultant, Strategic Business and Technology Intelligence; Director of Enterprise Strategy; Director of Market Intelligence; Director, Global Intelligence; Intelligence Analyst; Manager, Market Intelligence.
ואם נכתוב אותם במתכונת של שרשרת חיפוש:
(title:"Business Intelligence Analyst" OR title:"Business Intelligence Manager" OR title:" Commercial Intelligence Manager" OR title:"Competitive Intelligence Analyst" OR title:"Consultant Strategic Business and Technology Intelligence" OR title:"Director of Enterprise Strategy" OR title:"Director of Market Intelligence" OR title:"Director Global Intelligence" OR title:"Intelligence Analyst" OR title:"Manager Market Intelligence")
title:"Business Intelligence Analyst" OR title:"Intelligence Analyst"
יכולות – Skills
Skills הוא המקום בו האפשרויות רבות ביותר. כאן צריכות לבוא לביטוי הדרישות הספציפיות אשר מפורטות בהגדרות המשרה עצמה. שימו לב שפה אנחנו מתרכזים ב- Technical Skills ולא על Soft Skills אשר מתארת יותר תכונות אישיות, אין פה שום מניעה להכניס כול דרישת תפקיד נחוצה. שימו לב שתחום זה הוא דינאמי מאוד וכול הזמן נוספות טכנולוגיות וכלים חדשים.
דוגמה לרשימת Skills אופיינית ל מפתח BI:
- Data base management system software — Apache Hadoop; Elasticsearch; Oracle PL/SQL; Teradata Database
- Data base user interface and query software — FileMaker Pro; Microsoft Access; Structured query language SQL; Transact-SQL
- Enterprise resource planning ERP software Hot technology — Microsoft Dynamics GP; NetSuite ERP; Oracle PeopleSoft; SAP
- Object or component oriented development software — C++; Microsoft ActiveX; Python; Scala
- Web platform development software — Apache Tomcat; Django; JavaScript Object Notation JSON; Microsoft ASP.NET
ואם נכתוב אותם במתכונת של שרשרת חיפוש:
("Apache Hadoop" OR "Elasticsearch" OR "Oracle PL/SQL" OR "Teradata Database" OR "FileMaker Pro" OR "Microsoft Access" OR "Structured query language SQL" OR "Transact-SQL" OR "Microsoft Dynamics GP" OR "NetSuite ERP" OR "Oracle PeopleSoft" OR "SAP" OR "C++" OR "Microsoft ActiveX" OR "Python" OR "Scala" OR "Apache Tomcat" OR "Django Hot technology" OR "JavaScript Object Notation JSON" OR "Microsoft ASP.NET")
יש לבחור מספר מצומצם של אפשרויות הרלוונטיות ביותר:
"Apache Hadoop" OR "Elasticsearch" OR "Oracle PL/SQL"
מיקום – Location
כול עוד החיפוש בישראל, אז בגלל גודלנו אין פה צורך כמעט בכלום. לרוב המנוע יבין שאנחנו מחפשים בישראל ולא צריך להוסיף דבר. אבל רצוי להוסיף Israel בסוף החיפוש כדי למנוע תוצאות לא רלוונטיות. לחיפוש ספציפי יותר ניתן להשתמש גם ב- Israel Center או Israel North או לחילופין לנקוב באזור ערים גדולות.
לבסוף יש לחבר את כול ארבעת חלקי המשפט עם AND לצורך קבלת מחרוזת חיפוש:
Senior NOT Team Leader NOT Manager AND (title:"Business Intelligence Analyst" OR title:"Intelligence Analyst") AND ("Apache Hadoop" OR "Elasticsearch" OR "Oracle PL/SQL") AND Israel
לסיכום
חשוב להבין את העקרונות האלה ולהשתמש בהם בצורה נכונה. לינקדאין לא אוהבים חיפושים מתוחכמים מידי ולכן יש להשתמש במשורה, כלומר משפטים קצרים בלבד, אחרת הם חוסמים את המשתמש די מהר. כדי להשתמש במנועי החיפוש (גוגל, בינג) בטכניקות האלה, צריך להוסיף משפט פתיחה לפני השרשרת ובזה נתרכז במאמר הבא.